Dementie draag je niet alleen
DementieWat doe jij als je deze man in het park ziet?


Geen filmpje te zien? Vernieuw dan deze pagina.


Wist-je-dat in België meer dan 200.000 mensen dementie hebben? Verwacht wordt dat tegen 2070 dat aantal zal verdubbelen.
Wist-je-dat in 2022 er 96 vermissingen van personen met dementie werden geregistreerd? Preventief kun je een fiche met persoongegevens invullen die kan helpen op het moment dat de persoon met dementie vermist is.


Een begrijpelijke reactie want je kent de man niet en weet niet hoe je de situatie moet inschatten.Goed dat je de persoon durft aan te spreken. Maar directe vragen wekken vaak wantrouwen op bij personen met dementie.Dit is de beste manier om met de situatie om te gaan. Door een gewoon gesprek aan te knopen, bouw je vertrouwen op en kun je de persoon beter inschatten. Vraag tijdens het gesprek of je de persoon kunt helpen en wat die gaat doen. Ben je bezorgd over de situatie? Vraag of je een familielid kunt bellen. Of verwittig de politie.


Wist-je-dat ...

 • in België meer dan 200.000 mensen dementie hebben? Verwacht wordt dat tegen 2070 dat aantal zal verdubbelen.
 • in 2022 er 96 vermissingen van personen met dementie werden geregistreerd? Preventief kun je een fiche met persoongegevens invullen die kan helpen op het moment dat de persoon met dementie vermist is.
 • vergeetachtigheid niet op dementie wijst? Dementie is een groep van aandoeningen die de hersenen aantast. Het is dus veel meer dan alleen vergeten. Maak je je zorgen? Neem dan contact op met je huisarts.
 • medicatie dementie niet kan genezen? In bepaalde gevallen kan het wel het proces vertragen. Een tijdige diagnose en een aangepaste behandeling kan de eerste fase van dementie milder maken.
 • een diagnose van dementie voor meer begrip zorgt, zowel bij de partner als bij de omgeving?


Zelf te maken met dementie? CM helpt


CM is een partner voor personen met dementie en hun mantelzorgers. Onze dienst Maatschappelijk werk biedt informatie, een luisterend oor, advies en helpt met hulpmiddelen en diensten inschakelen. Alles wordt afgestemd op jouw persoonlijk traject.

Wist-je-dat vergeetachtigheid niet op dementie wijst? Dementie is een groep van aandoeningen die de hersenen aantast. Het is dus veel meer dan alleen vergeten. Maak je je zorgen? Neem dan contact op met je huisarts.

Thuiszorg als speerpunt

Ben je op zoek naar thuiszorgondersteuning op maat? Bel dan de Zorglijn. Onze medewerkers luisteren naar je verhaal, gaan na wat je noden zijn en stellen een oplossing voor. Ze vertrekken altijd vanuit jouw wensen en mogelijkheden. Is er persoonlijk contact nodig? De Zorglijn zorgt ervoor dat een maatschappelijk werker van CM je contacteert voor een afspraak of een huisbezoek.


Zo lang mogelijk thuis wonen is het doel

70% van de personen met dementie wonen thuis. CM helpt daarbij. Een aantal aanpassingen in de woning maken het voor de mantelzorger mogelijk om de persoon met dementie in zijn vertrouwde omgeving te laten wonen. Een ergotherapeut komt langs en biedt advies op maat. • CM-Gezondheidsacademie organiseert regelmatig infosessies over dementie. Waar en wanneer vind je in onze agenda.
 • Een infosessie 'Veilig en zelfstanding thuis wonen met dementie' organiseren in je eigen buurt? Vraag het aan via Gezonde buurt.
 • Als mantelzorger kun je ook terecht bij Samana.
 • Heb je als mantelzorger even nood om op adem te komen? Schakel een CM-Oppas aan huis in.
 • Veilig thuis wonen? Dat kan met een personenalarm van Gerust.
 • Op zoek naar verhalen en interviews over dementie? Neem dan zeker een kijkje op Leef, het gezondheidsmagazine van CM.

Waar kun je nog terecht?
 • Alzheimer Liga Vlaanderen biedt heel wat info over dementie en organiseert regelmatig lotgenotencontacten.
 • Expertisecentrum Dementie Vlaanderen: je vindt er heel wat informatie, een agenda met activiteiten en de contactgegevens van de regionale expertisecentra
 • Goed heeft een ruim aanbod aan grote en kleine hulpmiddelen die personen met dementie en hun mantelzorgers praktisch ondersteunen en rust geven.
 • Hulpmiddelen bij dementie geeft onafhankelijke informatie over handige producten die het dagelijks leven makkelijker maken voor personen met dementie en hun mantelzorgers. .
 • Jong Dementie brengt informatie en advies over jongdementie.